Sellwood Wet Weather Pump Station

Portland, OR

MWA designed this 1,700-SF pump station for the City of Portland's Bureau of Environmental Services to control CSO outfall to the Willamette River.

Due to its proximity to a residential neighborhood, the adjacent Springwater Corridor, and the Portland Rowing Club, design considerations included careful placement on the site to minimize its impact. Built into a hillside and topped with a green roof, the pump station successfully blends into its surroundings. Walls are constructed of CMU with a ground face and an ashlar pattern to mimic stone patterns and appear more residential in style. An additional alleyway was created at the back of the building to further buffer noise from the emergency generator.

Client: Portland Bureau of Environmental Services / Brown & Caldwell
Cost: $7.3 Million
Completion: 2013