Cecil Williams Glide Community HouseCecil Williams Glide Community HouseCecil Williams Glide Community HouseCecil Williams Glide Community HouseCecil Williams Glide Community HouseCecil Williams Glide Community HouseCecil Williams Glide Community House

The Cecil Williams Glide Community House

San Francisco, CA

Transitional housing designed to convey a sense of comfort, optimism and self-reliance to its occupants, many of whom were previously homeless or who had substance abuse problems.

A nine-story building, it maximizes use of its tiny (6000-square-foot), constrained urban site, adjacent to Glide Memorial Methodist Church, by wrapping fifty-five studio, one, two and three bedroom units in an “L”-shaped configuration around a light court. A rooftop copper sculpture nicknamed “the Journey” by Reverend Cecil Williams serves as a marker pointing to the church and suggests the powerful music sung by the congregation’s choir.

Client: Glide Community Development Inc.
Cost: $10 million
Completion: August 1999
Completion: 2003 Merit Award | 2000 Grand Award/Special Judges Award | 1999 Award for Excellence in Architectur-Built Work