Hayward Wellness Center

Hayward, CA

Alameda Health System (AHS) retained MWA’s design services for its new 23,000-SF medical clinic. The goal of the project was to relocate the existing 13,000-SF clinic into a larger space to keep up with its ever-increasing volume of patients. The new facility is located in an old retail store at the Southland Mall—a recognizable landmark with street, freeway, and public transit access, in addition to plenty of parking.

MWA worked closely with the project team through a series of workshops to determine innovative operational flow, efficiency, and patient/caregiver interaction. At the new clinic, patients are greeted by automatic storefront doors into a well-lit waiting room; care teams collaborate in pods at the core of the clinic; and large windows around the pods allow line-of-sight to the surrounding exam rooms, with skylights spanning 20 feet above, bringing natural light over the work area. MWA carefully selected finish and materials that are environmentally friendly and easy to maintain.

A sound-masking system helps balance the openness of the work area to provide speech privacy. A very large group room is set up with state-of-the-art audio visual system for staff meetings and patient education. Moveable acoustical partitions allow the group room to be divided into four smaller rooms, with one of the rooms set up as a kitchen for healthy cooking classes. The exam rooms are larger than the old clinic’s so that patients can be seen with their family members or caregiver.

With the involvement of the AHS team, MWA’s design met the goals of a Patient Centered Medical Home. MWA provided services through all phases of design, contract documents, and construction administration.

Client: Ambulatory Health Care Services | Alameda Health System
Cost: $4.4 million
Completion: August 2014

Photos: David Wakely